تاریخ انتشار: سه شنبه 1400/12/17 - 09:14
کد خبر: 426404

بررسی جنگ اوکراین بر ایران؛

اثر جنگ اوکراین بر امنیت غذایی ایران و جهان/ دولت بحران آینده را مدیریت کند

اثر جنگ اوکراین بر امنیت غذایی ایران و جهان/ دولت بحران آینده را مدیریت کند

از آنجا که روسیه بیشترین سهم را در کیک واردات گندم ایران دارد، برای غلبه بر چالش واردات پیشنهاد میشود: دولت به‌جای تخصیص ارز ۴۲۰۰ به واردات گندم، منابع مربوطه را برای رشد نرخ خرید تضمینی اختصاص دهد تا در سال زراعی بعدی با رشد درجه خودکفایی بر تهدید جدی واردات غالب شویم.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ جنگ روسیه با اوکراین تاثیرات زیادی در روابط و دیپلماسی کشورهای زیادی باهم داشته است. اما چیزی که کمتر به آن پرداخته شده است امنیت غذایی بسیاری از کشورهاست که به این دو کشور گره خورده است. از آن جا که روسیه و اوکراین حدود ۳۰٪ گندم جهان را تأمین می کنند جنگ در این مناطق می تواند سبد غدایی خیلی از کشورهای هان را به خطر بیندازد.

۳۰٪ گندم جهان را تأمین می کنند

برای ایران "گندم وارداتی" سهم۶۰٪ و "گندم خرید تضمینی" سهم۴۰٪ در سبد نیاز مصرفی دارد. از طرفی روسیه و اوکراین حدود ۳۰٪ گندم جهان را تأمین می کنند. پس اختلال در عرضه آن میتواند سبد غذای خانوار در ایران و جهان را عمیقا متاثر کند.

۳۰٪ گندم جهان را تأمین می کنند

از ابتدای جنگ روسیه اوکراین نرخ گندم با جهش بی‌سابقه ۵۰ درصدی مواجه شده‌است که علت آن را باید در موارد زیرجستجو کرد.

۱. اختلال عرضه ناشی از جنگ و تهدیدات تحریمی علیه روسیه
۲. رشد قیمت‌های حمل‌و‌نقل
۳. جهش قیمت کودهای شیمایی ناشی از رکوردشکنی نرخ گازطبیعی
۴. تشدید "تقاضای احتیاطی" مشتریان

از آنجا که روسیه بیشترین سهم را در کیک واردات گندم ایران دارد، برای غلبه بر چالش واردات پیشنهاد میشود: دولت به‌جای تخصیص ارز ۴۲۰۰ به واردات گندم، منابع مربوطه را برای رشد نرخ خرید تضمینی اختصاص دهد تا در سال زراعی بعدی با رشد درجه خودکفایی بر تهدید جدی واردات غالب شویم.

کودهای شیمیایی

جهش قیمت انواع کود ازجمله اوره و آمونیا که ناشی از موارد زیر است، باعث جهش هزینه‌ تولید محصولات غذایی میشود:
۱.رشد نرخ گاز
۲.سهم ۶۲% روسیه در تولید آمونیا
۳.رتبه اول روسیه در صادرات اوره و رتبه دوم در تولید پتاس
۴.درخواست روسیه از تولیدکنندگان کود برای توقف صادرات

رشد قیمت کودهای شیمیایی باعث افزایش تمایل تولیدکنندگان ایرانی برای صادرات به جای فروش داخلی آنها به نرخ دولتی میشود که تا امروز حدود 20 همت دولت به آنها ازجمله اوره‌سازان بدهکار است.

بنابراین با رشد ناگزیر صادرات و کاهش عرضه در داخل و نیز رشد هزینه واردات مواجه خواهیم شد.

سایر غلات

اینجا هم شرایط مشابه گندم است و عواملی چون کاهش عرضه روسیه و اوکراین، رشد نرخ کود شیمیایی، جهش هزینه حمل و محدودیت‌ صادراتی در برخی کشورهای تولیدکننده، باعث رشد بی‌سابقه نرخ‌ها شده و میتواند برای کشورهای واردکننده چون ایران شدیدا چالش‌زا باشد. (حدود ۵ میلیارد دلار!)

برای راهکار باید عنوان کرد دولت بدون تعلل باید با تشکیل ستادی برای مدیریت "بحران آینده"، با رصد شرایط و اتخاذ تصمیمات بموقع در "1.نرخ گذاری 2.تخصیص ارز و 3.جایگزینی طرف صادرکننده"،بر این چالش غلبه کند. زیرا ادامه‌‌ی شرایط فعلی برای امنیت‌غذایی کشور میتواند تهدیدی بزرگ باشد.

گزارش از محمدطاهر رحیمی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
نسخه طلایی تغذیه برای روزه‌ اولی‌ها
تکذیب حضور یگان ویژه در دانشگاه‌ها
چگونه در ماه رمضان دچار اضافه‌وزن نشویم
شرایط نامساعد اسیران فلسطینی در ماه رمضان
عراقچی: احتمالا پنجشنبه آینده با ویتکاف دیدار کنم
عبور استقلال از قعرنشین لیگ برای رسیدن به صدر
نوری المالکی: برای همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی آمادگی داریم
عراقچی: تسلیم نمی شویم، چون ما ایرانی هستیم
تأیید زمان و مکان دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا از سوی عمان
مادر حاج احمد متوسلیان آسمانی شد
پزشکیان: اقدامات ایالات متحده را از نزدیک زیر نظر داریم
گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه ایران با همتایان عمانی و عراقی
ارائه گزارش رئیس شورای رهبری حماس از اجرای توافق آتش‌بس غزه به عراقچی
رهبر انصارالله: آمریکا شریک دشمن صهیونیستی در تمامی جنایاتش است
سرگیجه در کاخ سفید؛ وقتی تهدید علیه ایران جواب نمی‌دهد
تماس‌های وزیر خارجه مصر با همتایان ایرانی و عمانی و «ویتکاف»
مسکو: روسیه با وجود تهمت‌های غرب از کوبا و ایران حمایت می‌کند
پزشکیان: اقدامات ایالات متحده را از نزدیک زیر نظر داریم
تجمع دانشجویان در دانشگاه فردوسی مشهد
بخشی از نارضایتی مردم ناشی از عملکرد دستگاه‌ها است
تداوم آموزش حضوری در دانشگاه شریف
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top